Feeds RSS

Wednesday, 10 October 2012

SL Kitchen : Sambal Ikan Bilis Masak Kering

Resepi : Sambal Ikan Bilis Masak Kering

Bahan - Bahan:
200g ikan bilis
1 biji ubi kentang
5 biji bawang kecil
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 biji tomato
2 sudu teh serbuk cili
Sedikit air asam jawa
Segelas Air
Sedikit gula

Cara Membuatnya:
Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga rangup. Asingkan.

Masukkan bawang kecil ke dalam minyak lebihan goreng ikan bilis tadi.

Masukkan cili hijau dan merah, higga sedikit garing, masukkan tomato, ubi kentang, serbuk cili dan kacau hingga sebati.

Masukkan air asam dan air dan tutup kuali. Tunggu hingga kentang empuk dan air kering.

Tambahkan sedikit gula. Jangan banyak nanti manis plak sambal.

Akhir sekali, masukkan ikan bilis dan kacau hingga sebati.
**jangan tambah garam sebab ikan bilis dah cukup masin**
**pastikan air dah kering sebelum masukkan ikan bilis untuk pastikan kerangupan ikan bilis kekal**

xoxo;
storylicious

0 comments:

Post a Comment